Mitt abstrakte Storknebb
Kunne tenke meg å dempe det gule, men har ikke fått det til. Tips? Holdt egentlig på å slette dette bildet, men kom til at jeg faktisk synes det var litt annerledes og kanskje hadde livets rett alikevel? Hva synes dere? Ikke vær redd - fyr løs og vær ærlige!
Bildet inngår i albumet Min Macro Verden - En samling av mitt macro perspektiv.
Utstyr
  • Nikon D70
  • Sigma 105mm 1:2.8D DG Macro
  • Brennvidde105mm
  • Blenderf/4.5
  • Lukker1/8s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMakro/micro
  • Lastet opp
  • Visninger550
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_152455} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (26)
Steinulf L.
Synes dette var vakkert. Du antyder mer en du avbilder, og har et tilstrekkelig skarp forankringspunkt.


Det gule endrer du ved å gå in på colour balance og skyve spaken vekk fra det gule og over mot blått.
Nils B.
Hva annet kan jeg si enn at det fengsler og fanger blikket mitt. Fargene treffer meg, men kompet sitter ikke helt. Mulig jeg hadde valt et litt annet utsnitt, men uansett så fungerer dette fargemessig.
mvh Nils
Inger-Lise S.
Delikat og lekkert macro! Steinulf sier det godt her: Du mer antyder..
Jeg er glad for at du tar macro uten fokuspunkt, så får andre se hvor delikat det er! Modig er det og:)

Nydelige farger her, drømme-aktig bilde.

Inger-Lise:)
Tim Ø.
Synes ærlig talt du ikke bør ''tukle'' med fargene.
Du er selv innom komposisjonen. Tror det hadde fungert bedre om kronbladene hadde såvidt berørt billedkanten også oppe, på sammen måte som til venstre.

Artig at du ombestemmer deg i siste øyeblikk. Litt som Askeladden, ser verdien i det som ved første øyekast er mislykket. Det ekstra museklikket ville vært veldig synd :-)

Mvh Tim
Tone A.
Eit vakkert abstrakt makrobilde av storkenebb. det har eit malerisk uttrykk, mest som ein akvarell. Flotte fargar både på blom og bakgrunn. Eg ville hatt det gult oppe som eit symbol på sola i kontrast til det grøne. Bildet hadde vore enda betre om du ikkje hadde kutta kronblada oppe. Elles eit fargerikt makrobilde!
-Tone-
Tim Ø.
En mer generell tillegkommentar:
Jeg ser i en annen tråd at du nettopp har gått over til photoshop, og sliter litt med RAW filer. Selv er jeg helt fersk med billedbehandling, men har plukket opp en del nyttig fra en mailgruppe jeg er med i www.pdml.net (en gjeng med Pentaxgalninger).

For det første. Innstillingene i kameraet når det gjelder WB, oppskarping o.l. har ingen relevans ved RAW filer. (I motsetning til det Roger sier, hvis jeg ikke misforstår ham da). Rådata blir rett og slett ikke behandlet i kameraet før de lagres når du fotograferer RAW, enkelt og greit. Derfor glem dette.
Selv konsentrerer jeg meg om ting som har med eksponering å gjøre (og ISO verdi). Undereksponerer som regel 1/3 trinn. (Hører med at jeg er Pentaxbruker, andre kameraer er selvfølgelig anderledes) Det gir meg litt å gå på i høylysene. Histogrammet bruker jeg selvfølgelig også flittig.

Selv har jeg funnet en mye bedre råkonverter enn photoshop sin, RawShooter Essentials. Den er gratis, og vistnok av bedre kvalitet. Nok om det, grunnen til at jeg bruker den er at den er enklere å bruke. Den er nemlig intellegent. Når det gjelder WB og tint er det bare å klikke et ikon (eller en tastekombinasjon), da foreslår programmet automatisk eventuelle endringer. Vedet tastetrykk får jeg impulser til hvordan bildet bør korrigeres. Det virkelig geniale er at du fortsatt har kontroll. Verdiene kan finjusteres etterpå. (I motsetning til auto greiene i photoshop elements) Det samme kan du gjøre med eksponering. Bare klikke et ikon, programmet foreslår da eksponering, fill light, shadow contrast, highlight contast. Som oftest er ikke dette så galt, krever bare småjusteringer. Av og til er forslagene skivebom, men allikevel interesante. Så er det tid for eventuell oppskarping o.l.

Enkelt og greit, og uttrolig lærerikt :-)
Etter at jeg gikk over til å bruke dette programmet har jeg plutselig lært masse om eksponering, WB og kontrast.

Håper at disse tankene har verdi for deg og eventuelt andre. Slik jeg oppfatter billedgalleriet og kritikken handler det mye om å utveksle erfaringer.

Mvh Tim
Mike T.
Jo Tone, bildet faller i smaken hos meg. Det er ganske enkelt pent å se på. Veldig behagelig lys og farger på min skjerm. Ellers kan jeg ikke si så mye mer om bildet: Enten man liker det eller ikke.
Er blitt ''inspirert'' av Tims kommentar og har nettopp installert dette RAW-programmet (men kan ikke se at det er gratis. Har bare funnet trial-versjoner).
Til nå har jeg ikke kunnet bruke RAW-format, fordi min siste PC bare hadde 250 MB RAM. Selv for Adobe PS Elements var dette ofte for lite. Nå har jeg fått en nye PC fra jobben med 1 GB. Så her åpner seg kanskje nye muligheter til å lage bedre bilder ;-).
Ha en god helg.
Hilsen Mike
Jan Frode A.
Absloutt severdig, med det duse og lette. Jeg liker godt fargespillet og -tonene i bildet, og syntes de står godt sammen i en helhet. Gir et behagelig og rolig inntrykk. Det grønne med gule nyanser er akkurat etter min smak ;-)

Ellers kan jeg støtte anbefalingen av Pixmantec RawShooter. Et veldig greit verktøy for redigering og konvertering av RAW-filer.

mvh Jan Frode
Tone B.
Hei alle sammen og tusen takk for tilbakemeldinger! Artig å se at dere likte dette!

Det har blitt mye blomstrer og makrofotografering i sommer, og jeg prøver på forskjellige ting. Det diffuse og ut av fokus som gir det mere abstrakte bildeutrykket er noe av tingene jeg har prøvd på. Men at dette bildet skulle bli av den sjangeren var ikke planlagt. Bildet ble tatt en vindfull dag og da kompen satt i søkeren og jeg trykket av - da ble blomsten tatt av vinden og dette ble resultatet. Som sagt; skulle til å slette det, men det var nok fargene som fikk meg til å stoppe opp og heller teste det ut her på dotten. Så jeg er enig med dere at kronbladene ikke skulle vært kuttet på toppen, men desverre har jeg ikke mulighet til å få gjort noe med det denne gangen.

Tim; tusen takk for meget utfyllende og lærerik kommentar! Det er jo det som er så utrolig flott med dotten. Takk for at du har tatt deg tid til å dele dine erfaringer med oss!

Ha en riktig fin dag alle sammen!

mvh Tone

Øyvind A.
Luftig og småpent, selv om beskjæringen kanskje ikke er optimal.
Er dette skogstorkenebb? I såfall virker fargen litt rar. Uten at det nødvendigvis gjør noe for bildeopplevelsen.
Ø.
Audhild E.
Nydelig fargesammensettning.
Likte dette myke uttrykket, ser det er en blomst, men ligger på grensen til å bli abstrakt.
Innslaget av rødt i midten frisket opp.

Pent bilde.

Mvh-Audhild
Roger K.
Hei og god dag, Tone!
Tja hva skal jeg si her. Plasseringen av blomsten i biledflaten synes jeg var fin, men litt usikker på skarpheten som er valgt. Dette har selvfølgelig noe med din fargevalør av bakgrunnen din. Nå beveger vi oss inn på personlige smaker og her føler jeg det ble for skrikende og skarpt lys. Blir litt stressende om du skjønner.
Ser Tim er inne på Raw-opptak. Nå skal det sies at Nikon anbefaler å slå av det meste, men det viser seg nå slik at dette ikke har fungert helt. Har snappet opp erfaringer fra andre som også velger å gå tilbake til selvvalgte innstillinger. Jeg tror også det har betydning da Nikon produserer litt støy. Det som helt sikkert er viktig er å ha et utgangspunt å prøve seg fra og ganske greit da dette er digitalt og uten kostnader. Nå er ikke jeg heller den som mestrer PS i stor skala, men til må har mine kamerainnstillinger fungert godt. Sikkert andre gode tips å få om dette også Tone og fint om noen engasjerer seg.

Ha en fin dag

Mvh RK
May-Lise L.
Jeg synes dette er et flott og fargerikt bilde. Ville ikke dempet det gule, da tror jeg det hadde blitt litt tamt. Mulig det er litt tett innpå kronbladet til venstre, men det spiller egentlig ingen rolle.
Venche J.
Marimekko på 70-tallet, tenkte jeg da jeg så bildet ditt. En skikkelig fargebombe. Men den ''joggevestgule fargen'' er litt skarp etter min smak. Syntes den slår ihjel de andre fargene, som er helt nydelig. :)

Når jeg fotograferer med RAW, og det gjør jeg nesten alltid, så har jeg WB innstillingen på overskyet, dvs. 5500. Etter mye eksperimentering har jeg kommet frem til at det fungerer under alle lysforhold. Eneste unntaket er innendørs i sportshaller. Der setter jeg hvittbalansen manuelt.

Wenche.
Inger Anne Maritsdotter V.
Hei Tone.

Eg likte fargene, bortsett fra deler av det gule som går over i skrikende grønt på min skjerm. Blomsten er fin, men eg vil støtte meg til Roger K. sin treffende og velskrevne kommentar, om at det ble en smule stressende og skrikende, dessverre.

God helg!

Mvh Inger Anne
Tone B.
Takk igjen for tilbakemeldinger!

Artig å se at meningene er delte og slik er det bare. Det hadde vært ganske kjedelige om alle likte det samme. Jeg har samme oppfatning som noen av dere at den gule ble litt vel skarp, men visste ikke hvordan jeg skulle få redusert den. Men takk til Steinulf som har fortalt hvordan, så jeg får prøve meg frem.

Øyvind; det er temmelig mangen typer storknebb og jeg kan desverre ikke hjelpe med det eksakte navnet på denne. Men bildet er tatt nordpå i skogen så kanskje du har rett? De var i 2 farger; lilla og en blålig. Jeg er ikke så langt borte fra den korrekte fargen på blomsten som jeg avbildet.

mvh Tone
Avsluttet .
Mykt og behagelig å se på. Er nok ikke helt enig med komposisjonen.
Eli B.
Hei, jeg liker dette bildet, det gir meg noe og jeg kan se lenge på det. Fine farger. Fint med alle tipsene du har fått også, interessent å lese.
mvh Eli
Stine J.
Syns dette ble vakkert Tone. Skikkelig gode fargekontraster. På min skjerm er gulfargen fin.

mvh Stine
Rune N.
Men, Tone da! Du kan da vel ikke holde på å slette et slikt bilde?

Jeg likte uttrykket og fargene veldig godt, selv om utsnittet eller plasseringen i flatene ikke var helt optimal. Tror det hadde vunnet på å skjære litt fra bunnen.

mvh
Rune
Tone B.
God kveld og takk til dere siste for kommentarer! De settes som vanlig stor pris på!

Rune Gustav; av og til blir ikke ting helt slik man hadde planlagt slik som ved dette bildet. Men erfaringen min må være at istedenfor å se på bildet som mislykket kan det være en fordel å tenke muligheter før en går hen og sletter bildet. Er ikke det en del av prosessen med å trene opp fotoøyet? :-)

Ha en fortsatt fin kveld alle sammen!

mvh Tone

Avsluttet .
Det lite konstruktivt jeg kan komme med så ''sent i løpet''.
Du må for all del ikke slette dette bildet. Jeg liker også uttrykket og fargene. Begge deler passer med tittelen på bildet synes jeg. Utsnittet kan nok være litt annerledes - uansett et meget godt abstrakt uttrykk.

MvhJRH
Torbjørn K.
Har ikke satt meg inn i de foregående kommentarer, og jeg vil tro at det meste er sagt fra før. Jeg liker det abstrakte og fargebruken i bildet. Pent dette.

Torbjørn
Magnar B.
Herlege fargar og uttrykk… syns den fungerer både med og uten kutta kronblad… blir to ulike ting. Med heile blomsten innafor blir det meir blomst … men syns det er spennande slik den er no også.
Tim Ø.
I en kommentar sier jeg:
''Rådata blir rett og slett ikke behandlet i kameraet før de lagres når du fotograferer RAW, enkelt og greit. Derfor glem dette.''

Dette var litt unyansert sagt. La meg korrigere meg selv litt.
For det første lagres ISO verdien i opptaket. Den lar seg IKKE endre i ettertid.
Alle andre verdier kan korrigeres etterpå. Eksponering kan i prinsippet justeres forholdsvis mye (ikke blender og lukker, men den totale lysmengden, altså hvor lyst/mørkt bildet blir). Desverre faller bildet i praksis sammen hvis justering overdrives. La meg så presisere at jeg snakker ut fra Pentax, men jeg mener at det jeg sier gjelder også for andre merker.

WB, tint, saturation, oppskarping, kontrast og flere parametere kan justeres nær ubegrenset i ettertid.
Derfor hevder jeg at disse parameterene er av underordnet betydning.

Den opprinnelige formuleringa mi var i sterkeste laget. Beklager dette. Kanskje et resultat at det var ganske sent da jeg skrev det.

Mvh Tim
Tone B.
Takk til dere siste for kommentarer!

Tim; setter stor pris på din innsats for å dele kunnskapen din med oss andre! Tusen takk for lærerik kommentar!

mvh Tone
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu