Fru flue
Utstyr
  • Minolta dynax 5
  • -
  • Blenderf/3.5
  • Lukker1/125s
  • FilmtypeProvia 100F
  • Nei
  • AnnetFra min første film etter nyinnkjøpt makro objektiv :o)
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMakro/micro
  • Lastet opp
  • Visninger238
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_27367} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (9)
Tomm H.

Flott motiv men det virker noe uskarpt på meg.
Trine Ø.

Er ikke høyre vingen skarp da..? Tror jeg har sett meg helt blind på dette jeg..
Avsluttet .

oi du er flink!

er det ikke vanskelig å få fluen til å sitte stille???
Trine Ø.

Vanskligere å få fotografen til å sitte stille egentlig :o)
Olav N.

Lett å forstå at fluen har forhekset deg. Prøv forresten å snu henne, slik at hun ikke falller ut av billedrammen. For eksempel 90' mot klokka.

onj
Carsten S.

Hvis det var målet at venstere vingen skulle være skarp, er det ikke helt 100% vellykket. Syns det hade vært finere at øyene ståt i focus.
Carsten A.

Slikt er skikkelig vanskelig uten hjelpelys (f.eks. blitz, og da må en gjerne ha 2 stk. + en reflektor). Her er det brukt en ganske langsom film (100 ISO), og selv om det har potensiale til å gi et svært bra resultat, ville nok en hurtigere film (400, 800 ISO) tross alt kunne gitt et langt bedre resultat. En har jo behov for noe avblending (dette ser ut som det kan være gjort i næheten av 1:1, og da er dybdeskarpheten svært liten). Dreier det seg om et håndholdt opptak, er det dessuten behov for meget korte eksponeringstider. Ikke på grunn av insektet, som sitter stille når det sitter stille, men på grunn av fotografens gjerne lett ustø hender.

Mange fluearter har svært vakre og fargerike øyne - som vist her. Bra forsøk her - men uten mange forsøk (og feiling, desverre) er det neppe mulig å få til gode bilder av slikt som dette.
MVH CA
Trine Ø.

Tusen takk CA, alt du sier er notert. Hadde været vært bedre eller jeg ikke hadde behøvd å gå på jobb, hadde jeg vært ute i skog og mark allerede, dette er inspirerende.
Skjønner at macro ikke er så enkelt som det ser ut som :o). Merket at det er vanskelig å finne focuspunkt og faktisk holde det der uten stativ, og ja det er vel i nærheten av 1:1 dette.
Trine :o)
Carsten A.

Vel, det som ofte kalles ''makro'' (ekstreme næropptak i målestokken 10:1 fram til 1:1, og egentlig makro,fra 1:1 og videre inn i forstørrrelse) krever endel øvelse og endel teknikker som kan forekomme uvante. Men i dette området er det mye interessant og ''nytt''.

Fokuspunkt: Når du begynner å nærme deg 1:1, finn fokus med å bevege hele kameraet (hus+opptikk)frem og tilbake. Fokuseringsringen bruker du til å innstille målestokk/utsnitt (kan minne litt om det en gjør med en zoom), ikke fokus.

Lystype: Under ''makro''-fotografering støter en svært ofte på situasjoner med høy motivkontrast (som i dette bildet). Derfor er det svært viktig med diffust lys (overskyet vær, åpen skygge).

Lysnivå: I området mot 1:1 har du ''mistet'' 2 blendertrinn allerede. Som alt sagt, 100 ISO filmer har potensiale til å gi de teknisk beste opptakene. Mye taler likvel for å bruke hurtigere film, ikke minst inntil en har slipt av seg endel problemer knyttet til opptaksteknikken. Fuji Provia 400F gir deg ''tilbake'' de to blendertrinn du ''mistet'', og har opplagt egenskaper for meget gode lysbilder eller kopier i stort format.

Blir du helt ''hekta'' på slikt som dette, kan det hende at du med tiden skaffer deg et stativ som gjøre det mulig å få kamera helt ned på bakkenivå, gjerne med en makroskinne (f.eks. fra Manfrotto) i tillegg. Med makroskinne kan en fokusere ved å flytte kameraet fram og tilbake på skinnen - mens kameraet er festet på stativet.

Lykke til!
MVH CA
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu