Leg og samvær
Jeg vil i de følgende uploads forsøge at beskrive børns engagement i legen og dermed forsøge at belyse børns evne til at opfylde flg. sekvens af Ibsen: ''Hvad du gør, gør fuldt og helt. Ikke stykvis eller delt''.

Legen er vigtig, fordi det er barnets mest oplagte rum til at udvikle selvbestemmelse, forstået som evnen til at opnå stadig større indflydelse på - og kontrol over eget liv, sammen med andre. I legen erfarer og oplever børn væsentlige aspekter ved det at være menneske og en intuitiv erkendelse af det “fælles tredje'', som knytter mennesker sammen. Derved udvikler barnet gennem legen grundlæggende forudsætninger for at kunne være en kompetent, aktiv deltager i den moderne verden''. (citat: cand. psych.Daniela Cecchin )

Det at legen er en forberedelse til at være kompetent deltager i en moderne verden betyder selvsagt, at legene der leges er ahhængige af tiden de leges i. Men det overordnede mål: At erfare og opleve de væsentlige aspekter ved det at være menneske, at være sammen, at høre til, er stadig det ledende og det bestemmende. Legens atraktive mål.
Jeg kan godt lide skyggerne der kastes foran drengen og samles foran dem. En slags antydning af den betydning legen får i drengenes fremtid.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2007-09-23 10:54:02
    Versjon #2
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMennesker
  • Lastet opp
  • Visninger207
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_278362} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (12)
Lise U.

Fine farger og fint lys i dette bildet. Den mørke bakgrunnen, de lange skyggene og lysretningen gjør mye for bildet, og den rosa t-skjorta og de røde skoene er også viktige. Skateren ser konsentrert ut, og kompisene følger interessert med, slik at man som betrakter også blir dratt mot skateren -- ikke bare takket være fargen på skjorta hans. -- Bra bilde av ''lek'' blant barn på full fart mot voksenlivet...

Lise U
Laurberg G.

Tak Lise. Din kommentar glæder mig meget. Fuld fart på vej frem mod voksenlivet. Kammeraterne er meget sammen med gutten der skater, og dette oplves netop gennem deres iagtagelse af kammeraten. De er også meget bevidste om at han bliver fotograferet. Han har værsgo´ a gøre det godt. De er et team. De seje. mvh. lau
Ronny A.

Hei Laurberg.
Synes bilde tipper noe mot høyre.... he he, bare en spøk!
Flott bilde hvor lys og skygger spiller en sentral rolle. Liker godt de duse fargene og den mørke bakgrunnen. Artig hvordan skyggene samler seg ned i det venstre hjørnet:-)
Ønsker deg en fredfull natt.
mvh Ronny
Tone A.

Hei Laurberg
Tone S. Fotland sin serie med barn i leik har visst fått ringvirkningar. Nå har eg ei jente som står på skateboard, men ho likar ikkje at eg fotograferar ho.
Men i desse datatidene er det meir vitig enn før at ungane leikar. Det er så lett å berre bli sitjande ved dataen, sjølv om det er sosialt ved bruk av webkamera og msn. Sjølve uteleiken har det minka på det ser ein ute i gatene og friområda her me bur.
Her er det store guttar som er opptekne av skatebordet. Og dette skateboardet var nå nokså lite til den store gutten, så har med den diagonale skuggen.
Den andre gutten studerar visst teknikken, mens den andre er meir oppteken av fotografen. Skuggane deira er også lange og forsterkar positurane deira.
Benken i venstrekanten lurar eg på om du skulle ha fjerna,pga den bryt med sitt treverk med all sementen elles i bildet.
Her er det eit flott linjespel, kor trekanten i forgrunnen er mørkare og har den mest diagonale skuggen. Skatebanen i midten har lysare tonar som er meir blåtona og kor det er litt gylne grafittiar også på den delen som guttane sit på.
Guttane er jo fargeklattar, spesielt han som skater. Dette må vel vera i kveldssola pga lange skuggar og bakgrunnen er ganske mørk med alle trea.
Ikkje lett å fanga og komponera eit slik bilde. Du har fanga leikesituasjonen fint, men hadde det vore eit sportsbilde så skulle skateren vere utan gutten rett bak.
:) Tone
Tove H.

Her er lys og skygger vesentlig i bildet. Den mørke bakgrunnen er flott og den rosa t-sjorten bra plassert som blikkfang i flaten. Kontakten mellom guttene er god og alle tre virker rimelig avslappet, men samtidig konsentrerte. Bra bilde om lek og samvær. Vi voksne burde også leke mer...
Mvh Tove
Laurberg G.

Tak Ronny for din kommentar. Og spøg eller ikke. Den tilter faktisk ved målin ca 0,2 grader mod højre. mvh. lau

Tak Tone ( Aarsland Øgreid ) for din kommentar og dine tanker omkring billedet. Det viser mig at jeg ikke er helt af sporet.
Nu skriver du at Det er Tone Fotlands serie med børneleg der har ringvirninger. Det er snarere Tom Tweitens billeder af børn der leger på de voksnes udkantsområder, lossepladser, skov og mark der har været inspirerende for mig, da Toms billeder på sæt og vis relaterer sig med til min barndoms lege og legearealer (efter kriget) og jeg her har set en kontrast til de lege som børn leger i vore dage. Altså ikke så meget snapshots af legesituationer som billeder af leg der skal/kan understrege denne differnce.

At legene børn leger er inspireret af mediebrug, TV og PC-spil er klart tydelig. Du undrer på at den store drengs skateboard er så liten. Her findes flere størrelser. Men dette lille board er både hurtigere og sværere at beherske end de større og bredere. Boardet der er med i baglommen hvor de går og står. En uniform nærmest. Symptomatisk har heller ingen af gutterne her knæbeskyttelse eller håndledsbeskyttelse, endsige styrthjelm på. :-)

Du skriver at, havde det været et sportsbillede skulle skateren have være ude af den baged siddende. Måske rigtigt. Her har mit problem været det omvendte. At finde det billede ud af 400 eksponeringer hvor gruppen var bundet sammen i position og i skyggespillet. Når jeg fotograferer slige situationer kører jeg 40 eksponeringer i serie med 1 sek. interval. Når jeg så i søgeren ( brug sportsøger) ser at der sker noget lader jeg cameraet eksponere 3 - 4 gange mere og slipper så knappen. Cameraet gemmer nu de sidste 4 eksponeringer. Med vidvinkel (28 mm.) omkring bl. 8 og 1/2000 sek. er der chance for nogenlunde skarpt og grafisk tegnede foto. Her er der lysmålt på betonen for at få den kraftige nedtoning af de grønne omgivelser i bag. Om bænken skal bortclones har jeg tænkt på. Men det forekommer mig at hjønet bliver lidt tomt. Men jeg kunne jo prøve :-) og så¨høre hvad andre mener. mvh. lau

Tak Tove for din kommentar og din refelktion. Hvor har du ret. Vi burde lege meget mere. Og på sæt og vis er det vel også hvad vi gør når vi leger billedmagere med camera og PS eller andet. Men vi voksne har en vanvittig evne til at gøre alt leg så højtidelig at legen spekter, dens nimbus, går tabt i al højtidelighede. mvh.lau

Espen R.

Heisann Lau
Et flott og fortellende bilde. (Bra undertekst forresten) Flotte farger og teknisk meget bra. Liker uttrykket som formidler gleden ved leken og det sosiale. Bra levert! Ha en fortsatt fin søndag:-)
vh
Espen
Rune S.

Flott bilde med en god stemning. Skateren ligger godt plassert med sin rosa T-skjorte. Skyggenes linjer var noe av det første jeg la merke til og likte. Synes benken og lysprikkene i bakgrunnen er med på den gode stemningen. Fin tekst også.

Mvh
Rune S
Laurberg G.

Tak Espen Rokstad og tak til Rune Skogsrud. mvh. lau
Geir F.

Man er vant til at scatebilder skal være så utrolig spektakulære. Man skal helst ligge vannrett i lufta 12 og en halvmeter over bakken, og deretter slå en tripppel saltomotale.
Du velger en litt roligere og forsiktigere tilnærming til det hele. Og lar oss dermed oppleve miljøet fra en litt annen side. Det liker jeg. Det klumper seg kanskje litt mye på samme sted i bildet men det er den eneste llille minuset jeg kan komme på.

Fargene er som altid utsøkte.

-fløde-
Stig Børre E.

Dette liker jeg.
Veldig fin stemning og en god komposisjon.
De lange skyggene er veldig viktige for helhetsinntrykket og bidrar med å fylle flaten på en flott måte diagonale linjer. V2 uten benk foretrekkes.
Bra.

StigB
Laurberg G.

Tak Geir Fløde. :-Jeps. Det er lige inden at modpolen heer er det spektakulære (mærkelig, påfaldende, opsigtsvækkende, afvigende fra det normale ) fordi det ikke er taget fra lav stilling med skateren i en halsbrækkende saltomortale. :-) At jeg har valgt dette billede skyldes netop at gruppen er svejset tæt sammen og har et sammenfld, der understreges af skyggerne de kaster ud på betonen. Ikke alene legen, men samværet og samhørigheden er budskabet. Det at villdet samme. mvh. lau

Også tak til Stig Børre Elvegård. Det er også vigtigt, set i forhold til ovenstående svar til Geir, at kompositionen bindes sammen til en helhed. Det er her skyggerne kommer ind. Ud af ca 250 billeder var dette lykkedes på ialt tre. Det går som bekendt temmelig stærkt når denne idræt her udøves, og der er næsten kun en ting at gøre: Lad cameraet snurre og eksponer så hurtigt efter hinanden som cameraet kan. Her var de gamle analoge spejrefleks noget hurtigere. Her skulle ikke gemmes i en hukommelse, genfocuseres og så videre. mvh. lau
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu