Perlemor over Andersnatten
Andersnatten, Th. Kittelsens favorittfjell, sen kveld og -12 oC.
Litt annerledes vinkling enn den han foretrakk, men det er ikke lett å flytte på perlemorsskyer.
Under disse kanten av skybanken som jaget over Vidda, og som til tider dekket over mesteparten av perlemoren. Ingen tvil om årsaken til perlemorskyene her!
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger357
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_298522} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (19)
Sandra J.

Fint fargespill. Men det føles skeivt, ser at taket på huset er plant, men på grunn av at den største horisontale linjen er ''skeiv'', så føles det som bildet heller i utgangspunktet.
Avsluttet .

Hei Odd Tore.

Dette ble jo flott.

Lagt ut med Andersnatten, kaldt og bedregent.

Flink er du, observert naturen i fire rekker.

Det er rart hvordan det ble gitt.

Av alle de flinke fotografene som la ut hvert sitt fine bilde synes jeg du føyer deg inn i en god rekke her på dotten.

Brah jobba som alle de andre.

Hallo fra Eivind.

Espen A. I.

Desidert en av de bedre av denne sjangeren. Du skulle ha vært litt tidligere/senere med bildet slik at skyene gikk mer mot høyre i bildet, da hadde du fylt formatet.

mvh Espen
Anne Kari Berg K.

Vakkert!!!!
Flott at du klarte å fange perlemorskyene akkurat over Andersnatten.


mvh Anne Kari
Inger Anne Maritsdotter V.

Dette kunne du sendt inn til tv2 sin værfoto-konkurranse, såg at dei ettersøkte bilder med perlemorskyer:-)

Severdig og flott bilde med nydelege farger i skyene.

Inger Anne
anders s.

flott perlemorskybilde med herlig utsnitt og flott miljø
likte dette godt
mvh anders
Lars-Anders M.

Vakkert som alltid fra deg. På rett plass til rett tid!
Avsluttet .

Pent. Andersnatten er et spennende innslag i landskapet og kler å bli pyntet med perlemorsskyer. Låvetaket som titter opp til venstre gjør seg også.
Mvh Christer
Odd Tore S.

Takk for hyggelige ord!
Skyene var fine, Andersnatten karakteristisk, men de sto feil i forhold til hverandre. Så da må fotografen flytte seg i stedet. Dette ble resultatet.
Da vi dro lenger mot høyre og oppover for å få skyene bak fjellprofilen, kom skybanken fra Vidda og dekket over mesteparten av perlemoren.
Sånn er det bare av og til når man skal fotografere natur.
En eldre, litt mer dynamisk versjon ligger på bilde nr. 158676 .
Odd Tore
John Arne P.

Rent og fint, med en flott balanse.
Vegard L.

Alldeles utrolige farger i disse skyene. Slike har jeg aldri observert her på våre kanter. Bra presentert. :-)
Vegard
Tove H.

Nå var jeg akkurat begynt å bli lei bilder av perlemorsskyer, men dette må jeg si skiller seg positivt ut. Liker det du har tatt med av landskap - og så kan det se ut som skyene er i bevegelse over himmelen... Vakkert!
:-) Tove
Jan Frode A.

Flott utsnitt der du lar lys- og fargespillet på himmelen virkelig komme til sin rett.
Landskapet under har flotte detaljer og former, og de blåkjølige vintertonene gir et vakkert helhetslig inntrykk. Teknisk meget bra.

mvh Jan Frode
Odd Tore S.

Takk til dere siste også!
De var her i dag også, og på mandag. Sannsynligvis i morgen også.
De er takken for at dere på Vestlandet tar vind og nedbør, og at fjellene skaper stående trykkbølger i lag av iskrystaller i den lavere stratosfæren sånn 25 km over oss. Interferens og diffraksjon i orienterte lag av iskrystaller ordner mønstret. Temperaturen er sånn - 85 oC.
Kan sees gjennom gjennomskinnlig rullgardin ikke langt fra solen midt på dagen, blir lyse med svakt fargede kanter rett før solen går ned, og kan få ganske sterke farger etter solnedgang, med islett av gyldent.
I kveld gikk de over til blålysende nattskyer før de ble spist av vanlige skyer.
Pent å se på, ikke vanskelige å fotografere, men så var det det med forgrunn, da.
For vår del betyr de gjerne i tillegg at RV7 over Hardangervidda er stengt igjen, og at det ikke blir noen tur dit i weekenden.
Odd Tore
Svend Wiig L.

Hei Odd-Tore!

Ja, det har vært noen fantastiske dager med dette fenomenet!
Synes du lykkes godt her der du har fått med mye av ''landjorda!''
Har sett endel slike bilder i det siste men som oftest bare av perlene!
Derfor liker jeg dette ekstra godt!
Dog kunnet jeg tenkt meg å beskjært endel på hø side samt oppe for å komprimere/sentrere bygning og himmel/motivet!

Flotters!

Mvh Svend

Odd Tore S.

Svend,
Takk for kommentar med innspill!
Men beskjære Andersnatten? Hva tror du Th. Kittelsen ville sagt da?
Jeg har tatt med ganske rommelig utsnitt her med tanke på at jeg muligens vil sende dette til AtmosphericOptics i UK som en del av ''The Scandinavian Display''. Skybanken i bakgrunnen som antyder årsaken til skyene er grunnen.
I år fotograferte jeg også slike, men da med kortbølget bølgemønster på tvers inne i selve skyene. Det har jeg ikke sett før, og jeg har etterhvert sett mye perlemor. Ikke noe for foto.no, men for meteorologer. Kanskje.
Odd Tore
Fred S.

Har ikke kommentert et eneste perlemors-bilde enda, så ditt får bli det første og siste. Ikke pga perlemora, som er vakker nok, men litt overeksponert i disse dager, og da snakker jeg overeksponert i en litt annen betydning enn den rent fotografiske.
Nei, det er Andersnatten som drar meg litt. Har aldri sett fjellet, (eller klumpen eller haugen), men i tenårene leste jeg alt jeg kom over om fjellbestigninger, og husker jeg ble veldig fascinert av en artikkel om en bestigning av Andersnatten. Om det var en førstebestigning av en eller annen vanskelig rute husker jeg ikke, men boka var i alle fall Norsk Tindeklubbs årbok 1958...
Så bildet ditt er pent nok det, men det var det å se Andersnatten som var litt interessant; den ser jo ikke akkurat ut som noen utfordring for fjellklatrere....

vh fred
Odd Tore S.

Takk for kommentaren om Andersnatten, Fred!
Som på Kolsås må du nok lete deg frem til utfordringene her. Men det kan være fine stup på den siden som vender mot fotografen og på den som vender vekk. Profilen sett fra syd tyder på det.
Det er jo skrevet mye om klatring på Kolsås også. Vi bor helt innunder åsen, øverste husrad i Løkenhavna, og for oss er det bare en liten kveldstur opp på toppene. Men veien opp til oss går forbi Mega-Løkenhavna, som er noe av det verre man finner totalt sett når det gjelder klatring, med steile stup og ganske store overheng. Usynlig bak trærne for den som ikke vet om området.
Vi syntes forresten at Andersnatten så såpass spennende ut at den bør besøkes sommerstid, så kanskje det kan bli litt natt uten perlemor på dotten da.
Om perlemor: Siste skudd er perlemor med innebygget kortbølget makrellskymønster på tvers, men den reserverer jeg for meteorologene. Her er det oversvømmelse.
Mer angående blåfargen på ditt ballebilde: Belysningen i rommet har minst like mye å si som skjermen. I dag, på samme skjerm som i går formiddag, men før det ble lyst ute, var det triste grå forsvunnet og erstattet med behersket blåstikk. Den versjonen ble bra.
Odd Tore
Fred S.

Så sant, så sant: Kommentaren skrev jeg hjemme, nå ser jeg bildet på jobbsskjermen, og da framstår det mye mer flatterende enn på min ultramørke hjemmeskjerm. Vakre både linjer og farger, og en fin, buktende diagonal på selve natten med forløpere. ( Jeg har blitt gammel nok til å bli AFP`er, så jeg har 60 % jobb og 40 % AFP; derfor muligheten til å pendle en god del mellom skole og jobb, og en fridag pr. uke også, mandager.

Det finnes visse formildende omstendigheter med å bli forgubbet.....

vh fred
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu