Ogna VIII
Det siste i Ogna-serien så langt...
Bildet inngår i albumet Jæren - Ogna - Ogna er et lite tettsted som ligger i Hå kommune i Rogaland fylke, omlag 5,84 mil sør for Stavanger. Siden Ogna ligger helt sør på Jæren, har den litt sørlandsk- og litt jærlandskap over seg. Ogna er ca 0,34 km2 i utstrekning, og pr. 01.01.08 bodde her 368 mennesker. Turistveien Nordsjøveien går forbi Ogna, og jernbanen går forbi og stopper her. Mange kunstnere har sitt tilholdssted i Ogna, der nedre del mot havet er et naturvernet område med lange strender, kupert landskap og et rikt fugleliv. Ognaelva er en rik lakseelv, der selve elveoset sies å være den beste fiskeplassen.
Utstyr
  • Olympus SP-570UZ
  • -
  • Brennvidde7mm
  • Blenderf/3.3
  • Lukker1/40s
  • Nei
  • AnnetISO-200, blitz.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_378993} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (18)
Avsluttet .

Ogna mitt Ogna. :)
Du vet, det er her svaberg og fjell begynner, nordover er det helst sandstrender avbrutt av endel rullesteinsstrender. Rullesteinsstrendene er lite behagelige å bevege seg i.
Et vakkert utsnitt, det skal du ha.
Maleriskt og flott bilde Anne-Lise.

mvh arild
Anne-Lise S.

"Ogna - mitt Ogna"! :-)

Du har så rett, så rett! Litt sørland, litt Jæren! Mitt siste i serien for denne gang!

Takk, Arild!

Anne-Lise
Inger Anne Maritsdotter V.

Ja det var nettopp det maleriske preget som tiltalte meg i dette bildet+den låge kameravinklingen og djupet i forgrunnen, veldig bra komponert.
Lyset er ikkje det optimale men likevel har du klart å formidle eit godt bilde.

Mvh Inger Anne
elin a.

Dette er vakkert.
Noe malerisk over bildet ditt.
Liker alt her.
elin
Anne-Lise S.

Klokka nærmer seg 18.00, Inger Anne, derav lyset, men har brukt blitz for å få frem mer av tegningene og fargene i berget til høyre. (ser jeg har glemt å huke av for at jeg har brukt blitz. Må få gjort det) Tror jeg har lykkes med det. Tusen, tusen takk!

Elin: Takk så mye! :-) Du ser noe av det jeg også så.

Anne-Lise
Avsluttet .

Dette syns jeg ble bra,et av de beste fra Ogna.
Liker vannet som har gravd seg frem mot havet,kompisisjonen og strukturen i fjellet du har fått frem:-)
Tone
Håvard F.

Det første jeg tenkte på når jeg så bildet var: det må da stå litt sjøørret uti her ;)
Flott bilde, der man ser hvordan ferskvannsbekken lager seg elveleie i sanda ned mot sjøen. Flott formidlet og godt bilde fra et pent sted.
mvh
Håvard
frøydis k.

Nok et bra bilde fra Ogna!Tror jeg må ta meg en tur dit til sommeren. Vakkert, malerisk og likte det lave kamerastandpunktet. Likte dette veldig godt.
Frøydis
Anne-Lise S.

Tusen tusen takk! :-) Kan ikke svare deg på hvordan det evt. er med sjøørrett uti her, Håvard, men det har helt tydelig vært veldig mye mer vann som har rent her og som har gravd ut dette leiet. Lurer på om det er sånn hele året, eller om det blir fylt på med noe sand fra området før sommerturistene fyller strendene? Hm... Den som reiser dit på den tiden, får se! :-) Kanskje "alt" er annerledes akkurat der neste gang jeg er så heldig å få sett stedet?

Anne-Lise
Helge R.

lekker jobb med lys og farger, spennede utsnitt, de er gode disse bildene fra Ogna, litt utenfor main streem av naturbilder, ,
Gode tanker fra
:)Gorm
Eva K T.

Dette var et flott bilde, likte særlig stranden som hadde sprekker, bra jobbet. Har nå også rettet opp i det du sa :-)
Per Einar G.

Enige med de over som nevner det beste fra denne serien.
Skikkelig bra ble det, farger, komp og etterbehandling.

Mvh
Per E.
Hans-Jørgen H.

Go kvellen Anne-Lise!
Flotters dokumentasjon fra "Oksehalevika".
Merkelig at ingen har nevnt oksehalen som ligger til høyre på sand/leirbanken.
Har nok utspunnet seg et drama i hin hårde dager.
Trolig noen "pirats" som har blitt styggsultne og tjuvslakta en av de beste avlsoksene på Jæren.
Arild kan sikkert utdype historien nærmere.
Rart ingen har kokt seg ostehalesuppe på denne....
Malerisk bide med fine farver.
Merkelige farver på denne sanda...trodde med en gang det var is med skitten snø på.
Er det sand eller er det leire eller ka slags materie.
Tyrihilsen.
Avsluttet .

Jeg kan bare utdype litt angående sanden og dens bevegelse.
Det skifter stadig vekk. Sand rusler ut i havet igjen, kommer inn igjen, flo og fjære. Tørker sanden og blir flyvedyktig, kan den blåse langt inn på land. Derfor har vi så fine og lange gulrøtter på Jæren, fin sandjord å dyrke i.
Et år gikk noen kommuner isammen og samlet inn alle juletrærne etter jul. På Solastranden "plantet" de disse trærne for å demme opp slik at sanden ikke blåste bort.
Mange småstrender kan være helt blottet for sand i perioder. En måned senere er stranden fyllt opp med sand fra havet mm.
Sanddynene med sin marehalm som vokser der, bidrar til å hindre sandflykt.
Som dere skjønner av disse få ord, stranden er mangfoldig, fra rullesteinsstrand til å bli en flott sandstrand senere igjen.

Men du Anne-Lise, jeg synes jeg ser spor etter klonearbeid i sanden, der ved den store "viken".

mvh arild
Anne-Lise S.

Heisann og hoppsan(d)!

Der fikk vi alle vite litt mer om sanden på de flotte Jærstrendene av han Arild! Har nettopp prøvd å finne ut mer om geologien omkring Ogna for å finne ut litt mer selv om disse "oransje" bergartene, men kan ikke si at jeg ble så veldig mye klokere. Kanskje min venn John vet mer, som bl.a. bruker Jærlandskapet som inspirasjonskilde i sitt kunstneriske arbeide? Skal høre med ham, men vet han sa noe om at sanden i bl.a. Ogna-området inneholder mye av det samme som i bergene omkring strendene, og derav en del av fargene. Litt sent nå, men i morgen kanskje?

Arild: Cloning ved den store "viken". Mener du sånn omtrent midt i fotografiet mot venstre side? Neida, ingen cloning der, men jeg vurderte faktisk å rengjøre sanden der! :-) Det som er der borte er ulike mønstre i sanden akkurat som du ser på høyre side i nedre, under der Hans-Jørgen har funnet slaktet av oksen, og noen små forhøyninger, akkurat som du ser nederst mot sjøen. :-) Burde jeg rengjort synes du?

Tusen, tusen takk, igjen, for flotte tilbakemeldinger! :-) Jeg håper jeg snart får tatt turen vestover igjen, og var svært fristet når snøen lå, men med fare for svært glatte svaberg og ufremkommelighet, så ... , og i tillegg fikk jeg denne hersens influensaen...

Anne-Lise

Tone A.

Hei Anne-Lise
Arild har ein grundig forklaring på sanden sitt årsløå på Jæren. Både Orrestranda og Borestranda sine sanddyner fekk harde innhøg av stormane som herja sist vinter bl.a Inga. Sandynene vart til rette stup som en balanserte øverst på sanddynene når ein gjekk tur. Når sommaren kom hadde sjøen fått på plass igjen sanden med mjuke sanddyner.
Når det gjeld bildet ditt er det jo den mest kantete elvekanten i venstreisda som dreg blikket. Den gir kontrast til den meir bua sanden i høgresida.Vatnet er elva renn litt fart trass låg vannstand kor ein ser alle steinane i botnen.Dette er eit bilde frå ein kjøleg då på Ogna kor det gulltona berget gir kontrast med sin litt rufsete bergparti.
Her kunne du stått litt meir til venstre slik at ein fekk med korleis elva rann ut i sjøen. Her saknar eg litt av sjøen med horisonten kor elva renn ut. Det blir litt innestengt, på sam tid har du fått fram alle berga som dominerar Ognalandskapet.Fin tekstur på sanden i venstresida i kontrast til den blaute sanden i høgresida med sitt mønster. Fin linjeførign her kor Ognaelva buktar seg nedover ein heller kjøleg dag.
:) Tone
Anne-Lise S.

Tone: Jeg forstår hvordan du kan foreslå å stå mer til venstre for å få bedre med hvordan bekken/elva renner ut i sjøen, men saken er at dersom jeg sto mer til venstre så ville jeg nok likevel ikke fått det tydeligere frem. I enden av det du ser her, er det enda et stykke til før strand møter sjø, og på veien må du forbi Ogna VII, som du såvidt kan se starter helt i enden på dette bildet (den lille fliken av en rødlig stein som sees akkurat ved enden av berget til høyre). Vannet rant på sett og vis ut i sanden, om du forstår, noe du forsåvidt ser litt av akkurat i enden her også, der bekkeleiet flates ut. Derfor ble dette slik det ble, med mer fokus på elveutgravningene, mønstrene i sanden, og berget.

Hans-Jørgen: Har samtalt med John, men han kan dessverre ikke gi noen facit ift. type sand, men sier at det er svært mye skjell i sanden, som sammen med korn fra bergartene omkring, danner denne særegne fargen. Han kan ikke si mer spesiefikt hvilke bestanddeler av bergarter som finnes i sanden siden det varierer meter for meter, men at det skal finnes et kart kun med geologisk innhold over Jæren som du evt. kan kikke på. Ellers bekrefter han Arilds forklaring, noe Tone også gjør, ift. hvordan sanden kommer og går. Håper det var et svar du kan akseptere, og så kan du jo undersøke litt selv om du ønsker enda mer utdyping?! Skulle gjerne likt å vite det selv, men fant ikke noe som var konkret nok da jeg søkte omkring på nettet i går kveld. Det blir for mange bergarter å forholde seg til, så jeg tenker for meg selv at det nok er en "lett blanding".

Tusen takk for kommentaren, Tone! God som alltid!

:-) Anne-Lise :-)
Inger-Lise S.

Dette er et motiv jeg har stor sans for. Mye fin struktur og fine fargetoner her. Godt valg av komposisjon.Et flott bilde.
Her skulle jeg likt å gå med kamera! Masse spennende detaljer:)

Inger-Lise
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu