- KIRKEGATA I KONGSBERG -
Klokka har såvidt passert 09.00, og jeg vandrer i mine barndoms fotspor i området som kalles Bussedalen i Kongsberg. I flere dager har snøen lavet ned, men akkurat denne morgenen titter solen frem. Idet jeg står nede i Kirkegata og ser oppover mot Kongsberg kirke fra 1761, kommer jeg til å tenke på en historie jeg fikk høre som barn i sølvbyen: "Den 6. oktober 1948 kom en lastebil fullastet med tømmer ned Rogstadbakken. Bilen, som tilhørte brødr. Kjennås, mistet bremsene og fortsatte i full fart gjennom Bussedalen og fram mot Kirkegata.

På motsatt side av Kirkegata, på fortauet utenfor butikken til Herman Ulleberg, gikk en dame og fire barn. Ett av barna var den 5 år gamle Rolf Mikkelsen, som gikk litt foran de andre.
Sjåføren svingte bilen inn Kirkegata. I det samme løsnet lasset og tømmeret veltet over gutten på fortauet og knuste ei rute i jernvareforretningen. De andre personene på fortauet unngikk såvidt å bli truffet.
Etter intens innsats ble lille Rolf funnet og kjørt til sykehus. Der kunne han skrives ut samme kveld, han var så og si uskadd". (kilder: Auerdahl, OmKon1 34, 97, og Kongsberg Kommune)
Bildet inngår i albumet Østlandet -
Utstyr
  • Olympus SP-570UZ
  • -
  • Brennvidde6mm
  • Blenderf/8
  • Lukker1/100s
  • Nei
  • AnnetISO-64
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_382798} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (18)
Håvard F.

Veldig fin komp her Anne-Lise.
Flott av gata i Kongsberg. God utnyttelse av bildeflata.
mvh
Håvard
Avsluttet .

Dette var søren meg veldig bra, til en gate å være. Med kirken i enden, som skiller seg ut blant alle andre bygninger, tenker da mest på farve i denne sammenheng.
Veldig trivelig bilde, tror jeg såvidt har kjørt innom engang, for lenge lenge siden. Men, etter at tømmeret falt av lastebilen:)

Har jeg en aning om at du har softet bilde, det er så diffust og fint i toner, lys og skygge.

mvh arild
John H.

Hei Anne-Lise
Koselig bilde som er velkomponert og krydret med en god historie. Jeg velger likevel å velge bort historien og konsentrere meg om det jeg ser. Bilder står seg best uten oppskrift. Det som jeg umiddelbart reagerer på er uskarpheten i forgrunnen. Som nevnt, helt grei komp men det er ikke helt bra teknisk.
John
Inger Anne Maritsdotter V.

Det var litt av en historie du forteller der,
bildet får en annen mening med den.
Det er en vakker kirke, var der sist i barnedåp høsten 2007, har en bror som bor i Kongsberg.
Gamlebyen er en vakker bydel.
Mvh Inger Anne
Willy S.

Et nydelig gatebilde som jeg synes har du utført bra,fint lys og bra komp,og blikket ledes klart mot kirken

(PS.Synes og du har lagd deg et nydelig selvportrett.)
Anne-Lise S.

Tusen takk til dere alle! :-) Ja, denne delen av byen er veldig koselig! Jeg er nok ikke helt objektiv siden mitt barnehjerte banket i byen, så det er veldig moro å vandre omkring i voksen alder på barndommens stier og besøke kjente og kjære områder med kamera.

Arild: Har lagt på pittelitt diffuse glow for å softe inntrykket litt, så det har du helt rett i.
Uskarphet i forgrunnen, John? Kan det være softinga du egentlig reagerer på tro?

Anne-Lise
Avsluttet .

Mitt yndlingsfilter vet du:) Bare at jeg drar kolossalt i spakene.
Bildet passer denne effekten, og du har vært forsiktig. Det er nok det John bemerker, men mest markant er det ved kirken.
mvh arild
Anne-Lise S.

Jeg synes også det filteret gjør seg, Arild, og ved ulike motiver også. Hvor mye jeg drar i spakene når jeg bruker det, har med innhold og hvilken virkning jeg ønsker å få frem å gjøre. Ja, størst virkning fikk det omkring kirken i dette tilfellet, men det var også med på å få snøen noe "renere". Dersom noen kjenner seg igjen og lurer på hvor gatelykta på hjørnet har blitt av, så er den fjernet pga dominansen den hadde i bildet. Så Mr. Aase: Det hender jeg kloner jeg også - når det er til det positive for innholdet og uten at det "ødelegger" for mye av helheten! :)

Takk igjen!

Anne-Lise
Lars-Anders M.

Pen by. Ok fotografert.
mvh
LAM
Hans-Jørgen H.

Men Tyrin som er i ferd med å krysse gata oppi der kjente du såmenn ikke igjen....uff og uff Anne-Lise.
Fint bilde fra Bussedalen dette.
Intressant for meg som kjentmann å se akkurat hvilket utsnitt og komp du valgte da her er mange muligheter.
Absolutt bestått Anne-Lise!
Historien er ny for meg.
Håper du hadde trivlige dager i bergstaden.
Tyrihilsen.
Anne-Lise S.

"Du" var nok for langt unna, Tyrin! Syns jeg ante et snev av smultringos og vaffellukt, og lurte på det, men hungeren etter å fortsette min ferd med kameraet omkring i området var større enn lukta. Kunne jo ha truffet deg oppe på bakeriet på torvet likevel da, etter en rundtur, men tida løp avsted og toget sørover sto ikke akkurat å venta på stasjonen... Neste gang kanskje? Takker så mye for kommentar! :-)

Ja, Kongsberg er så absolutt en pen by, Lars-Anders! Takk så mye! :-)

Anne-Lise
Liv F. D.

Hei Anne-Lise.
Her var det nydelige bildet ditt fra Kongsberg. Flott lagdeling og god dybde. (Likte det ekstra godt på hjemmesiden din - med snø på:))

mvh
Liv ")
Anne-Lise S.

For at andre skal vite hva du prater om: http://www.123hjemmeside.no/Anne-Lise

Tusen takk, Liv! :-) Det er mulig å stasje det litt opp på private sider, vet du!

Anne-Lise
Helge R.

nydelig komposisjon og for noen farger
Tone A.

Hei Anne-Lise
Her osar det av nostalgi og då er det irriterande med Librislogoen i høgrekanten utanfor den bruntona bygningen.
Flott fototidspunkt med morgonlyset, som fell på hustaka og kor kyrkjetårnet er mest opplyst med sine varme bruntonar.
Om bildet osar av vinter med brøytekantar, nybrøyta veg og all snøen på taka,gir likevel snøsiget på taket i forgrunnen eit teikn på at vintaren er på hell.
Fin komponert kor vegen med svingen og sine linjer dreg blikket mot kyrkja.
Fotgjengerfeltet gir ein diagonal motsatt veg og dreg blikket mot butikken.
Her synes eg at softinga gir ein fin effekt pga detaljrikdomen i bildet blir roa ned.
I det gultona huset er det speglingar av husa i motsatt side, så eg undrar på korleis bildet hadde vore med litt meir av husa o høgresida. Men du har sikkert prøvd ulike utsnitt her.
God historie under bildet, og med folka har du fått litt liv denne morgonen kor det ikkje er ein bil å sjå trass litt ferske bilspor.
:) Tone
Tom T.

Flott komponert.

Synes det mangler en person noe nærmere i bilde, ser det er en oppe i gata, personen kunne vært nærmere i bilde, bilde blir litt tilfeldig, slik det er nå.

TomT
Anne-Lise S.

Takker så mye, Helge! Morgenlyset og sola var på min side ift. fargene her i Kirkegata, og så trakk jeg litt i saturationspakene for å fremheve dem.
Tone: Er enig i det med Librislogoen, men lot den være siden den er såpass langt unna. Jeg synes igrunn det er verre med logoen til butikken på venstresiden, men pga speilinga i vinduet som jeg da måtte ha fått frem ved kloning, lot jeg også den henge. Jeg kunne nok også hatt mer av husene på høyreside. men pga rasfare var der fullt av slike planker (som også sees ved bygningene inne til høyre, valgte jeg dette utsnittet. Det ble for sjenerende. Tusen takk for lang og omfattende kommentar. :-)
Tom: Takker så mye for god kommentar. Ja, er enig i at det kunne ha gjort seg med en person nærmere i bildet, men siden dette ikke er oppstilt, og at jeg brukte elementene som var i bildet (ventet til der ikke var biler som kjørte og at det samtidig var to personer i gata, så..), ble det som dette. :-) Noe av det viktige for meg her, er at jeg fikk med et par personer som viser perspektiv ift. dimensjon.

Anne-Lise
Per T.

Jeg er imponert over komposisjonen i dette bildet. Fine linjer og god dybde. Mvh Per
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu