Gaupe med barn
Bildet er tatt på Langedrag gjennom nettingjerde. Det er plass til mye netting med 105mm i diameter på linsen, men enkelte ble brukbare.
Bildet inngår i albumet Langedrag -
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2003-09-06 23:35:50
    Versjon #2
Utstyr
  • Canon D60
  • Sigma 120-300mm +1,4 conv
  • Brennvidde420mm
  • Blenderf/4
  • Lukker1/125s
  • FilmtypeIso 200 digitalt
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDyr
  • Lastet opp
  • Visninger597
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_60032} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (33)
Tom E. F.
Sterkt bilde av stolt dyr, Reidun!
Ingen tvil om arten. Våkent blikk og skjerpede sanser.

Har i løpet av tiden her på dotten lest en del kommentarer, bl.a. CA som når det gjelder USM flere ganger har anbefalt 50, 50 og 0-5 (eller 0-10 om jeg ikke husker helt feil). Forsøkte selv med verdiene 50 - 50 - 5 på ditt bilde her, fordi jeg syntes det ble noe ''blasst.'' Har du tid, så prøv selv. (Selvfølgelig burde jeg ikke gjort det på bildet som er ferdig skarpet fra deg, men det hjalp i alle fall på kontrasten. Slikt bør i tilfelle gjøres underveis før en skalerer bildet ''ned'' til størrelser som over.)
mvh Tom
Tom A. T.
Pen model i rolig og fin positur. Syntes som min navnebror at bildet virker litt slapt mht. kontrast. Litt uheldig kutting i overkant etter min mening.
mvh Tom T

Knut M.
Tøfft bilde..... men synd med det *ugresset* nederst ...

KM
Reidun G.
Takk for tilbakemeldinger.
Nå har jeg lagt ut et med Tom Fs forslag, synes personlig det blir litt formeget av det gode.
Bildet er temmelig blasst i utgangspunktet pga av nettingjerdet, men jeg undrer meg alikevel nå - siden dette er andre gang på kort tid jeg får meldinger om blasse bilder.
Enig med deg Tom T om toppen, men jeg har ikke mer å gå på - jeg har fjernet en liten bit på høyre siden, ellers er bildet som originalen.

Reidun
Finn M.
Meget severdig bilde av vår lokale tiger. Kontrasthevingen i #2 synes jeg ble bra. Enig om at kutting øredusken var litt uheldig.

Jeg synes gresstustene i forkant av bildet gjør seg bra idet de skaper en avstand til dyret; et dyr som krever avstand.

mvh Finn
Bjarne S.
Hei!
Et flott gaupemor i en fin og behagelig situasjon. Fint og bra fanget. Må si at v1 ''sitter'' best hos meg. Et mer ''naturlig'' lys i v1 enn v2, hvis det går an å si det slik:) Lyngen i forgrunnen var det vel ikke lett å unngå.

Mvh
Bjarne
Carsten A.
Ser ikke noe behov for en såpass drasisk endring som USM med 50-50-0 vil gi. Åkalle dette for blasst virker bare rart på meg.

Teknisk meget pent gjort av dyr i dyrehage.
MVH CA
Avsluttet .
Det som gjør bilde blast er at levels/curves ikke er justert eks.:14, 1, 198 i levels, gjør underverker på dette bildet.

Ønsker du mer smell en det, kan du lage ''kodak colors'' med å øke saturation med +25. (virker nesten på alle bilder...)


hilsen Vegard
Avsluttet .
Stor honnør for at du har merket bildet med ''K''. Egentlig litt trist å se gaupa i fangenskap. Gaupa er veldig var og sky og jeg tviler på at de trives noe særlig i fangenskap.

Ang. bildet så er det flott gjennomført. Flott bilde av Norges fineste dyr !

-marius
Lars Teppan J.
Bildet var flott! og det tekniske er godt utdypet...

Er forøvrig svært enig i Marius sin omtale av å holde slike praktdyr i fangenskap. Og minst like ille er Langedrag sin måte å drive markedsføring på i samhandling med NRK. Langedrag har etter det jeg har hørt invitert og betalt alle utgifter vedrørende programserien i bytte mot den gode reklamen!! Jeg vil gå så langt som å kalle det snikreklame, noe som stadig blir mer vanlig på vår statskanal betalt av skattebetalerne eller rettere sagt oss!

Beklager avsporingen rent billedkritisk...

mvh
Lars
Frank W. G.
Teknisk meget bra. V1 er best.

God søndag til deg!

Frank
Carsten A.
VN: Jeg vet for min del ikke riktig hva folk mener når det bruker ordet ''blasst''. Jeg har oppfattet det som man sikter til for svak fargemetning, og det er jo ikke tilfelle her.

ML: Merket bildet med ''K'' - ser ikke noe slikt, er det mine øyne som er i veien?
MVH CA
Jostein M.
Synes også at dette var bra. Litt usikker på om versjon 2 ikke er med å gi gaupen en litt vel spenstig pels. Elers så synes jeg det er et flott opptak.
Mvh
Jostein
Reidun G.
Takk for tilbakemeldinger,
ja CA, jeg skulle også gjerne visst hva blasst betyr - alt har da ikke ''gilde'' farger.
Pusser du brillene og kikker nede til høyre vil du se en hvit K - som jeg har oppfattet er merking for kontrollerte forhold (= dyr i fangenskap ?) :-)
Reidun
Marianne M.
Heia Reidun
Flott opptak av gaupa synes jeg. Vakre avstemte farger og fine tegninger på gaupa. Det er synd at disse flotte dyrene er i fangenskap,....men selvfølgelig flott å kunne se dem. Du har ''fanget'' en god situasjon for mor og barn....
Vennlig hilsen Marianne
Fred S.
Har selv nettopp vært i dyrepark, men dette er noe helt annet enn hva jeg klarte å få til med de større rovdyrene. Er imponert jeg, syne særlig komposisjonen er god, og jeg skal ikke bli med å gi gode råd om USM. Levels, eller hva det nå er. Skarpt i alle fall !
vh fred
Carsten A.
RG: Bildet er nesten 700 piksler i høyden, og da fikk jeg det ikke inn i sin helhet på denne skjermen. Jeg er forøvrig generelt litt overrasket over at folk legger inn bilder på mer enn 600 piksler i høyden, selv setter jeg alltid grensen ved 590 el. 580. Ingen grunn til å gjøre livet vanskelig for flere betraktere enn strengt nødvendig.
MVH CA
Frank W. G.
Selv skjønner jeg hva folk mener med blasst. De mener da at det mangler litt fargemetning i motivet. Kan nå det være så vanskelig å forstå da?? Men jeg mener ikke at versjon 1 er det, men savner kanskje at versjon 2 hadde vært litt blassere ;-) (Hvorfor gjøre det så innmari vanskelig noen ganger)

Frank
Arild K.
Synes ikke V1 er spesielt blasst og V2 er som du sier selv noe i overkant.
Litt synd med kuttingen av øre dusken.
Pluss for merkingen.
Synes du har fanget disse flotte dyrene på en bra måte.


Mvh AK
monica p.
Jeg er målløs Reidun, dette var bare nydelig, kan ikke se at bildet er blast, synes det fungerer helt bra slik det er.
Flott.
Mvh Monica:o)
Elisabeth W.
Bildet ditt er virkelig fint!
V2 ser finest ut her på jobben, så da der det nok v1 som egetlig er best, og ville vært favoritten min på hjemmeskjermen.

-- Elisabeth
Svein B.
Flott bilde, Reidun, og flott dyr. Har selv vært så heldig å oppleve vill gaupe ved tre anledninger, men selvfølgelig før den tid jeg begynte å dra med kamera ut i skogen. To av gangene var den inne på 5-12 m avstand. Slik jeg ser det med tanke på fargene, er ditt bilde gjengitt veldig riktig. Lys og positur kler motivet godt, men jeg synes det er litt dumt at du kuttet den ene øredusken (pirk). Bortsett fra det er dette meget bra.

mvh
Svein B
Svein B.
Jeg snakket da om ver # 1 som jeg synes er best.

mvh
Svein B
Thor B.
Er fuglene fløyet? v2 funker best synd at du har kutta tuppen på venstre øre..
Mvh Tbh
Wigdis W.
Jeg må være utstyrt med samme øyesyn som Carsten Arnholm..kan ikke finne noe ''blasst'' i dette bildet som jeg forøvrig syns er vakkert nok slik det er uten endringer.. gaupa har nå bare ikke smellfarger !!!
Bård Lauris H.
Hvis jeg skulle foreslå noen endringer så skulle det vært en levels justering på 12|11,5|255....

~b
Elisabeth H. N.
Meget flott. Gir inntrykk av harmoni og en mor på vakt.
Likte komposisjonen.
Her har vært mange forslag til forbedring av kontrakst og farve. Jeg synes forslag skal mottas med takk og vurderes personlig, da det er dette som gjør av en kan lære mer.
Elisabeth:-)
Carsten A.
Svært enig med siste taler. Det som har vært diskutert her ligger uansett på hvordan et bilde presenteres, og det er det fotografens sak å ta standpunkt til.

I tillegg brukes opplagt uttrykket ''blasst'' om ulike ting, dels om fargemetning, dels om toneforløp/tonefordeling/kontast. Etter min mening er intet av dette av en slik karakter i dette bildet at en kan snakke om svakheter i presentasjonen, stort sett bare om en personlig vurdering. Selvsagt er det riktig at om man ser på levels så kan den statiske informasjonen om tonefordelingen derfra gi en indikasjon om at endringer bør vurderes. Men levels er bare et hjelpemiddel, det aller viktigste hjelpemidlet sitter mellom fotografens ører. Jeg syns det siste hjelpemidlet er brukt fornuftig her.
MVH CA
Jan W.
Ett fint bilde av et flott dyr!

Du har lykkes i å fange noe av det majestetiske som disse store kattedyrene utstråler.

Synes begge versjonene var bra, kanskje en mellomting hadde tilfredstilt flere i utgangspunktet. Uansett et flott resultat fra 120-300en.

Mvh. Jan
Ann F.
Gitt de begrensninger som var, nemlig at vi måtte stå på utsiden av gjerdet, synes jeg dette ble bra, både billedmessig og uten særlig sjenerende netting''slør''!
Det rullet og gikk en del filmruter og piksler når vi oppdaget at gaupefamilien lå og hvilte seg innen brukbar fotoavstand, men det helt store valget mht standpunkt hadde vi ikke.
Jeg holder på å dø av nysgjerrighet etter å få igjen mine filmer fra samme seansen.
Mvh Ann
Reidun G.
Hei Ann,
takk for sist :-),
ja nå skal det bli spennende å se hva du har på dine ruller. Jeg er i grunnen veldig imponert over at nettingen ikke synes - men jeg synes å være alene om det - god at du vet/skjønner meg :-). Men......... du sier ikke særlig sjenerende, ser du noe ?
Reidun
Ann F.
Jeg er litt usikker på om det kan være en av grunnene til at du ''beskyldes'' for blasst bilde - at nettingen legger et visst gråaktig svakt ''slør'' over bildet?
Har du sammenlignet med de bildene du tok av de ville ulvene uten netting? På mine dias fra sist gang, kan jeg ane et svakt svakt nettingmønster der hvor fokuspunktet var relativt nær nettingen, men ikke der den var langt unna. Men den kan ANES der motivet er vesentlig lysere i farge enn den grå nettingsfargen.
Mvh Ann
Reidun G.
Bildet var i utgangspunktet preget av ''gråhet'' pga av nettingen (tror jeg da - villulvene har det ikke), men jeg trodde etter en omgang i curves at dette var vekk - jeg tror skjermer/innstillinger spiller en rolle her om hvordan bildet oppfattes - her på kontorskjermen virker det kjedeligere/blassere i fargene enn hjemme - men så er denne innstilt på å lese en masse tall og ikke bilder :-)

Skynd deg å få filmene fremkalt da Ann.

Reidun
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu