Fant ikke flere bilder i dette utvalget!
Forstenet træ

Viden om jordens tidligste skove
Skovens fremkomst var et vigtigt ’øjeblik’ i Jordens historie. Dr. Berry fortsætter: ”Skovens fremkomst fjernede store mængder CO2 fra atmosfæren. Det udløste et temperaturfald hvorved betingelserne på planeten blev meget lig de nuværende og dermed skabte betingelser for livets videreudvikling”

På fotoet her ses et stykke forstenet træ. Hele stykket er ca 10 cm. langt og har et tværsnitsmål på ca 1,5x1,5 cm, Fotoet er eksponeret med 35mm i mcromode, men er selvsagt ikke en macro da stykkets størrelse forhindrer at det kan rummes på en censor på ca 14x22 mm hvilke er betingelsen for at fotografere macro da dmacro defineres som 1:1 eller større.

Belysning er normalt daglys reflekteret fra et hulspejl, hvorfor den smukke oplysning midt på ''træet''. Iøvrigt en anbefalesværdig måde til udlysning af små objekter ved macrofotografering.

Det afbildede stykke er ikke dateret men fomodes at være mellem 50 - 18 mill. år gammelt. (en oplysning der skal tages med alt forbehold da jeg ikke er palæontolog eller geolog. For folk med viden på området kan anføres at det er fundet ved udgravning i bakkesand. )


Hvad er et fossil?
Ordet fossil kommer af det latinske: ”fossus” og betyder ”gravet op”.

Forstenet eller forkislet træ, som det også hedder, er et mineral som består af kiseloxid. Det er ikke træet i sig selv som forstenes, men derimod hver enkelt del af træet som er skiftet ud med mineralet.

Hvordan opstår et fossilt træ?
De bedste eksemplarer dannes ved at et finkornet sediment har dækket træet kort tid efter dets død.

Derefter udskiftes træet langsomt ved at cirkulerende vand flyder igennem sedimentet og medfører mineraler som afsættes i træet, mens lignin og cellulose nedbrydes. Dette muliggør at alle strukturer i træet, årringe, insekthuller mv. bliver bevaret.

Forstenet træ kan have mange forskellige farver som kommer fra mineraler som f.eks. kul, magnesium, kobolt, krom, kobber og jern.
Smukt.
Utstyr
  • Leica
  • 35 - 420 mm V Elmarit
  • Brennvidde35mm
  • Blender-
  • Lukker1/60s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_297393} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (12)
Espen R.

Hei Lau!
Liker den enkle komposisjonen med diagonalen av det forstenede tre. Teknisk bra eksponert, pent lys. Liker disse dokumentasjonene dine du kommer med for tiden. Interessant lesning også.

Espen
Avsluttet .

God kveld Lau,

Fint bilde igjen. Rolig og fin eksponering med fine ord til.

mvh
Tommy
Avsluttet .

Delikat og rolig bilde dette her, av et objekt man bør ta seg tid til å studere! De små tingene er ofte vakre, noe du lykkes i å vise oss. Teksten din beriker bildet med sin informasjonsverdi. Og.. jammen, så forstenes/fossileres dinosaurer på samme måte. :-)

Erik
Eva Marie P.

Så flott lys og skygge leker seg i bildet ditt. Lyset skaper et levende bilde av forstenet tre..Det er alltid spennende og interessant med informasjonen som følger bildet ditt. Og gir meg som ''ser'' en helhet.
Well done
-epl
Dag I.

Slutter meg til tidligere kommentarer. Likte bildet godt og lærte noe ved å lese teksten.

Takk !

Mvh
Dag
Håvard S.

Hei Laurberg!

Meget interessant dokumentasjon dette.
Og ikke minst underteksten som gir mye informasjon.
Ganske spesielt å finne sånne trestykker som har ligger urørt i jorda i mange år uten å ha tegn til skade på noen som helst måte.
Lurer på hvor mye som skjuler seg under jordskorpa. Det finnes nok en hel del som fortsatt ikke er oppdaget hvor vi enn går...
Flott lys inn på trebiten som lyser opp på en utmerket måte.
Ha en fin onsdag!

Mvh. HåvardS
Laurberg G.

Tak til Jer alle herover for Jeres kommentarer. Og det er vel rigtigt Erik at sådan forstenede også dinosurernes knogler. Dinosaurerne der levede på samme tid som træet her . Måske blev sådan grenstump som denne gnubbet løs af en dinosaur der kløede sig. Muligheden er vel tilstede da jeg ikke rigtig kan datere dette træstykke. Som Håvard Storbæk antyder går vi jo ovenpå alt det liv som var før os. En del af vore betingelser. Mange tak alle. mvh. lau
Monika Frisvold V.

Hei Lau...
Her er du inne på noe jeg har jobbet mye med...
For ca 10 siden jobbet jeg mye med stein og mineraler.... Der en steintype forandret seg etter hvor mye oksigen den fikk...Kjempe artig...
Malakitt f.eks blir til kobber..... Okseøye, tigerøye og falkøye er jo samme stein men pga oksiderings forskjeller har dem forskjellige farger....
Min fam har en steinsamling som ble gitt bort til bygdalaget..så den står utstilt i 3 store glassskap... min mor hadde steinsenter... Å jeg lærte masse av henne, samt min far som jobbet inne i fjellet for NVE....
bildet ditt sier mye om hvordan matriale forandrer seg etter å bli påvirket fra det ytre....
Har lenge tenkt å lage en steinserie....får se om du ikke puffet meg litt... :)
Ha en fin dag over kjølen..

mvh monika
Laurberg G.

God dag Monica, og et hjerteligt godt nytår til dig og dine. Tak for din kommentar. Og må jeg straks sige at det er alle tiders ide du kommer med. Men jeg siger på forhåd at det er meget, meget svært at afbilde mineraler og gengive deres struktur og glans korrekt. Så er du advaret :-) Men jeg synes afgjort at du skal gå i gang med det. Opskriften er et forholdsvis afdæmpet og jævnt lys som ikke reflekterer for stærkt. Hernæst at du skal bruge små blænder for at få den største skarpedybde DOF. Heraf flg. igen at du får lange lukkertider. Så stativ er uomgåelig nødvendig. Det er fint med macro-mode. Men fotoafstanden må ikke være for tæt da du så mister den nødvendige DOF. Det ligger også i det allerede sagte at du ikke kan bruge blitz eller flash som belysningskilde (reflekser) Dagslys er det bedste. Jeg har brugt et gammelt hulspejl, som min bedstefader brugte når han barberede sig. (Han var født i 1860 og døde først i -48 ) Jeg glæder mig til at se dine mineraler. De er jo nok på mange måder smukkere end mine fossiler. Fossiler udmærker sig kun sjældent ved skønhed. mvh. lau
Per Harald O.

Vakkert, harmonisk stykke natur!
Kan kansje beskjæres på venstresiden? (Kvadratisk komp.)
Tror du forsterker de vakre formene.
Avsluttet .

Heisann Lau.

Ja...Et smukt bilde fra deg vil jeg si. Og litt av en story.

Bestandig spennende med fossius. Der man kan måle å lese av forandringer
som har skjedd langt tilbake.

Nå lærte jeg en masse.

Brah jobba.

Hallo fra Eivind.

Helge A.

Hei Lau

Et fint bilde av forsteinet tre.
Jeg har selv hatt gleden av å se Petrified Forest National Park i Arizona.
Der var det mange flotte trær/stokker av forsteinet skog.
De ble oppgitt å være 225 millioner år gamle. Prosessen de hadde vært gjennom ble beskrevet som følgende: De ble tatt av flom og begravet i gjørme og vulkansk aske, uten oksygentilførsel. Gjennom utallige år ble treverket erstattet av mineraler/avleiringer fra grunnvannet, og omdannet til krystallisert kvarts. For 65 millioner år siden steg landet til nåværende nivå, og presset stokkene opp. Senere har erosjonen brakt de forstenede trærne opp i dagen.
Endel av stokkene var i alle regnbuens farger og man kunne telle årringene. Et fantastisk flott syn, og et besøk der er absolutt å anbefale dersom man er på de kanter.
Sender deg et av bildene jeg har derfra.

Helge
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu