Slangen i salamanderdammen
I tillegg til salamandre og stor vannkalv fant vi denne ca. 1 m lange buormen i dammen på Solli. Den buktet seg gjennom vann og vegetasjon med god fart, og tok ganske lange dykk innimellom. Om den virkelig jaktet på salamandre fant vi ikke ut, derimot ble den skremt av syklister, men ikke av hester.
_____________
Buormen (hunn) kan bli 1,35 m lang i Norge, den er ikke giftig, men har bra med tenner og biter i selvforsvar. I motsetning til huggorm kan den heise seg opp og bite den som holder den i halen. Spiser byttet levende, og lever bl.a. av amfibier.

Askeladden, Solli gård, Asker.
Bildet inngår i albumet Turorientering for alle, også fotografer - Turorientering er tingen for deg som liker å komme deg ut i naturen og bli kjent på nye steder. Typisk familieaktivitet, og tempoet velger du selv. Gode muligheter for den fotointeresserte til å oppdage nye motiver, både landskap og dyr.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2004-06-15 19:31:56
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2004-06-16 06:52:13
    Versjon #3
Utstyr
  • Canon EOS 300D
  • Canon EF 75-300 mm IS USM
  • Brennvidde300 (x1,6mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/250s
  • Filmtype(ISO 100)
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDyr
  • Lastet opp
  • Visninger638
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_92757} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (21)
Bjørn H.

Æsj ...orm liker jeg ikke ..... mmm ...skumle greier...

Syns du har vært heldig og fått fanget inn buormen såpass som du har gjort ..Men det tekniske kunne vært bedre jo, men skjønner at det ikke er så lett å få til alt på engang :)

Syns V2 virkelig viser ormen på en ''ekkel''måte, der den snor seg lydløst gjennom vannet ... hehe ...

Virkelig glad jeg ikke bader der... hadde daua av redsel :(

Begge bildene mangler nok endel på skarpheten, og ...lurer på om du har dratt litt for mye i usm spakene i etterkant -

Flott dokumentasjon, og undertekst ...

Bjørn ;¤



Avsluttet .

Et skarpt blikk i versjon 1. Liker den best. De skarpe lysrefleksjonene forstyrrer litt synes jeg, men de skaper samtidig en slags litt skinnede ''glorie'' rundt slangen. Ser nesten ut som han er på TV; med alskens lyskastere rundt seg...

Kan bare legge til at jeg synes det er OK å se på slanger på bilder, men i virkeligheten kan jeg nok styre meg for dem...
Inger Anne Maritsdotter V.

Denne greier ikkje eg å sjå lenge på !!

Godt jobba !!

-IAV-
Jan N.

Interessant å se. Bra presentasjoner av arten. Kan ikke huske å ha sett den noen gang. Nokså fin, egentlig!

JanJ
Vibeke P.

Likte best verson 1. Virket litt forstyrrende med det grønne uskarpe gresstrået. Ellers tett og ok bilde. Flott undertekst.

Vibeke : )
Odd Tore S.

Takk for kommentarer!
Dette er ikke en krabat som er særlig samarbeidsvillig med fototgrafen, ikke holdt den seg i ro når den var på passende hold, og den sørget alltid for å være så mye som mulig mellom sola og meg.
Skarp sol, massevis av refleks i vannet som gjorde finfokusering vanskelig. Ikke mye usm her, men veldig hardt lys. v1 er et utsnitt i 1:1 pixel, avstand ca. 1,5 m.
Odd Tore
Inger-Lise S.

Trøste og bære! Og jeg som fanget salamandere på norgesglass som jentunge! Kan ikke ha vært rett navla...l
Men godt fanget!

mvh Inger-Lise
Inger-Lise S.

Mente buormen din altså:)

mvh Inger-Lise
Odd Tore S.

v3 viser ''portrett'' av ormen i et annet rolig øyeblikk. Den likte best at det var ''noe'' mellom meg og den, strå eller grønske.
Fototeknisk: Samme innstillinger som på v1, u stativ (ikke mulig i gjørma), men med IS. Kan ikke se at jeg bommet på fokus eller at det er bevegelsesuskarpt, så spørsmålet om objektivets begrensninger kommer igjen opp: På nesten alle bildene jeg har tatt med det, med eller uten stativ, har det vært kommentarer om uskarphet, korn og mye usm.
Jeg hører gjerne fra andre som har meninger/erfaringer om dette.
Odd Tore
Carsten A.

V3 ble rimelig bra, V1 og V2 ble ganske urolige. Vanskelig krabat å fange denne buormen, så dermed er prestasjonen i seg selv også bra. Buormen er ellers ganske vanlig i de mange gamle gårds- og isdammene i Asker og Røyken.

Ikke godt å si om det her er en anelse bevegelsesuskarphet (orm eller fotograf), men blidet tåler litt mer USM (A:500,R:0.3,T:3), selv om det bringer fram en haug med ganske forstyrrende refleks-punkter, som i tilfelle må tas vell med klone-verktøyet.

Canon EF 75-300 IS USM er klart ikke blant Canons topp-objektiver, men direkte dårlig er det jo heller ikke - noe nedblendet. En bekjent bruker det ofte og får nok resultater som er endel bedre, teknisk sett, enn dette. Her er det brukt på lengste brennvidde med full åpning og det holder neppe for dette objektivet. Tror nok du hadde kommet bedre fra jobben her med 200 ISO (el. 400, begge med etterflg. støyfjerning i Neat Image), da kunne du blendet ned til f/4 eller f/8. Og så ville du nok også fått et langt bedre bilde i et annet (mer diffust) lys.

MVH CA
Øyvind A.

Hei
Artig å se. For meg er dette en eksotisk skapning, har ikke sett en slik på mange år, er ikke en gang sikker på om de finnes her omkring.
Bildet fungerer ok som dokumentasjon. Det lider selvfølgelig under det harde lyset, men når en møter slike får en jo bare gjøre det beste ut av situasjonen. V1 og v3 er mest spennende, begge er brukbare synes jeg. Men begge kunne med fordel strammes opp en smule ved å løfte noe i mellomtonene og legge på mer usm.
Ø.
Fred S.

Du liker deg i nærheten av ufyselige greier: Blobber, ormer....
Nært kommer du også, så jeg regner med at du trives med det. I alle fall blir jeg imponert over dette.

vh fred
Odd Tore S.

Takk for flere konstruktive kommentarer!
Det var jo litt uventet å finne buormen der det skulle være salamandre, og siden den hele tiden gjorde det motsatt av det vi ønsket den skulle gjøre, kom nok fototeknikk i bakgrunnen i forhold til det å komme på skuddhold i en noenlunde rimelig vinkel.
Alle versjonene er løftet noe i mellomtonene allerede, v2 og v3 er i tillegg løftet ekstra i de viktigste skyggepartiene.
v1 er ikke bearbeidet ut over dette, på v2 og v3 er de verste refleksene klonet vekk, men jeg syntes at det ble litt unaturlig med det harde lyset hvis jeg tok alle. Det var antageligvis ikke lurt tenkt.

Carsten:
Det gikk nok litt for fort i svingene, tenkte ikke over å gå over til ISO200 i farten, men innser at det hadde vært smartere.
Problemet med objektivet ble synlig etter at jeg gikk over til digitalt, men det er jo klart at dette blir mye mer kritisk på skjermstørrelse enn 10x15 papir, som var standard etter at vi gikk over fra lysbilder. Det er i alle fall godt å høre at feilen er min, og ikke objektivets, for da er den billigere å rette på.
I tillegg må jeg snart innse at bildebehandling i PS ikke er unfair play.

Jeg setter veldig stor pris på slike kommentarer, digitalt har åpnet nye muligheter og avslørt store hull i teknikken!

Odd Tore
Ann F.

Nåhåså, du hadde betraktelig mer (orme/slange)-flaks enn meg som ble ledet av kjentmann en dag i mai i det herværende år til et huggormbol, de hadde vært der og ligget og solet seg i går og i forgårs og . . helt sikkert.
Det gikk med noen sigaretter og en god del stille tørrprat i GANSKE lang tid, sittende musestille for ikke å skape bevegelser i bakken. Men ikke noe film eller piksler gikk med. . .
Men jeg skal ikke skylde på kjentmannen. Han viste meg bilder tatt to dager etterpå. Av huggorm. Ved nettopp det ormebôlet.
Jeg synes V3 ble best, liker grønska rundt den som gir miljø og det virker også skarpere. Og som du selv nettopp (motvillig?) har innrømmet, PS er ikke unfair, men nødvendig. Akkurat som å velge papirgradasjon etc. i mørkerommet for de som kan det.
Og selv om ikke dette er teknisk helt på topp, er det en brukbar dokumentasjon av miljø etc.
Mvh Ann
Kay R.

Hei Odd Tore...

Tøft motiv. Går for versjon 3 hær. Liker Hode uten for mange forstyrrende elementer med. Synes du får formiddlet ormen din på en fin måte selv om det ikke e 100% skarpt.
Artig å se slike motiv ettersom æ ikke har noen muligheter å ta dæm sjøl. Tøft bilde..

MVH Kay:-)
Stig B.

Flott og nært. Likte v3 best. Har sett denne fyren, men aldri hatt noe ønske om å gå så nært den, selv om den er helt ufarlig så ligger det litt slangefrykt i de fleste av oss (bortsett fra barna, som da de var små kom hjem med en sånn, holdt den i halen ).

Jeg er helt enig i at først må man benytte situasjonen til å ''få noe'', deretter blir det eventuelt mer tid til å tenke mer teknisk og / eller kreativt. Det er imidlertid ikke alltid tid til mer enn fase 1 :-).

Jeg har canon ef 100-300, som også er slik at den må blendes ned for å få bra resultater. Jeg ''ødela'' så mange situasjoner med den, at jeg kjøpte meg en brukt 300mm f4 l usm her på bruktmarkedet. Har ikke snudd meg siden.

Mvh Stig
Inger-Lise S.

Hei! Ser du har lagt til en ny versjon.Jeg likte v#3 enda bedre.Roligere og med mindre reflekser gjorde seg godt.:)

mvh Inger-Lise
Odd Eirik S.

Utrolig bra gjordt å få tatt et bilde av denne ''krabaten''. Facinerende å kunne studere den på så nært hold.
V3 ble meget bra og synes det var et flott bilde.
Det tekniske er jo behørlig kommentert. Interessant lesning og en del tips for en amatør.

mvh
Odd Eirik
Jonny E.

Hei hei Odd Tore

Godt fanga bilda med, som Odd Eirik sier,
mange interessante og lærerike kommentara.
Eg setter stor pris på dine underteksta.

Ha en god dag.

. JonnyE
Elisabeth W.

Jeg startet med å se på Ann Forberg sitt bildet av naturfotograf i aksjon, og måtte sjekke hvem det var som hadde skrevet det jeg tenkte, dvs. hvem det var som hadde skjønt at o-sko er tingen, også for naturfotografer :-)
Jamen hadde du ikke en hel serie med turorienteringsmotiver, ikke dumt.

-- Elisabeth
Eli B.

Heisan og takk for din kommentar på mitt antageligvis svart huggorm bilde. Du har vært svært heldig med denne dokumentasjonen. Jeg er egentlig livredd orm, men nå føler jeg at jeg har vunnet over redselen, og egentlig er de ganske fasinerende. Min orm hadde nok stående pupiller, og ikke runde som denne. Ha en fortsatt fin dag!
mvh Eli
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu