Oppover går det
Jeg ser banding i bakgrunnen - noen tips for å fikse det? Bildet er i jpg-opptak.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2005-06-09 08:39:27
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2005-06-09 12:06:47
    Versjon #3
Fotograf
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger753
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_142375} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (25)
Oddvar T.
Banding eller ikke, det var jo veldig lekkert i fargene da! Stilrent og rolig med behagelige fargenyanser.
Har du redigert bildet endel? Banding skyldes oftest at du har gjort for mange justeringer av luminansnivåer (levels eller kurve verktøyene), slik at piksler som var jevnt fordelt i histogrammet samler seg på færre nivåer slik at du ser overgangene mellom nivåene. Også endel andre justeringer kan gi denne effekten.
Håper du har en orginal uten bandingen. Merkelig hvis dette kom rett ut av kameraet.
Ann F.
Først en liten justering i levels, så color balance og deretter litt levels igjen før USM. Ikke curves.
Har opptak i jpg og RAW uten banding, så sånn sett er det ingen katastrofe, men jeg er nysgjerrig på hvordan man kan berge situasjonen hvis/når banding oppstår. Det ante meg at det kunne komme her, derfor er bildet justert ut fra jpg-opptaket med hensikt for å prøve å fremprovosere problemet - hvilket jeg greide.
:-o
Mvh Ann
Audun S.
Ville beskåret en del i høyre side. Det skarpe gulgrønne stjeler for mye av oppmerksomheten. Tilbake til start hvis du har originalopptaket, tror det er slik Oddvar sier mht bandingen. Bildet har potensiale.
Caroline M. S.
Enkelt og litt morsomt bilde, men jeg synes godt du kunne spandert noe mer rødfarge på marihønen siden bakgrunnen er så veldig lysende grønn. :-)

Kan dessverre ikke hjelpe med tips mot 'banding'. Det første jeg tenkte på med dette bildet var om det kunne hjelpe med gaussian blur på bakgrunnen, men det gjør vel neppe det.

Fant denne ''årsaksforklaringen'' en gang tidligere jeg lurte på hva jeg skulle gjøre, men ble i grunnen ikke så veldig mye klokere mht hva gjøre. http://photonotes.org/cgi-bin/entry.pl?id=Bitdepth
Oddvar T.
Glemte å si det, men når banding først er oppstått er det lite man kan gjøre for å reversere det. Bildepunktene har samlet seg på for få luminans nivåer. Å få noen, men ikke alle, til å flytte seg litt, har jeg liten tro på. Tilbake til start!
Forøvrig hjelper det veldig, dersom du har bildet i RAW, å åpne det i 16bit i stedet for 8 bit pr kanal. Da får du så mange ulike luminans nivåer å jobbe med at banding bare blir et teoretisk problem. Du må da konvertere til 8bit før du kan lagre i JPG.
Ann F.
Takk for tips og link.
Jeg tar så godt som alltid opptak i RAW og åpner dem i 16-bit, så den er grei, men det hender man av ulike årsaker ikke gjør det slik. Da må jo bildet likevel redigeres.

Så jeg har vel egentlig fått svaret på det jeg lurte på: banding kan ikke reddes, evt. kun med utstrakt softing hvis mulig for motivet, så store, duse, jevne fargeflater med utstrakt redigering går dårlig med jpg.
Det må jo prøves og læres så man unngår fellene når det er viktig.
:-)
V2 er redigert på annen skjerm, her fra RAW i 16-bits dybde. Denne skjermen har for dårlig detaljoppløsning til å skjelne svak banding, men jeg kan ikke se noe.
Er bildet snart brukbart som i V2? Kanskje litt selektiv USM på ryggskjoldet?Jeg liker nemlig fargekontrastene og den uforferdede marihøna godt.
Mvh Ann
Oddvar T.
v2 er bedre synes jeg. Ikke bare fordi bandingen er borte. Marihøna trer tydeligere frem (skarpere og mer rødt?). Ellers likte jeg gulnyansene i v1, men de ble kanskje for dominerende.
Hans Petter L.
Jeg fikk samme feilen på noen bilder på en EOS 10D.
Det kom etter konverteringen fra RAW til jpg i Photoshop.
Velg høyeste kvalitet, så tror jeg det forsvinner...

Mvh
HansP

PS. Nydelig bilde... ;-)
Ole Walter S.
Hei Ann, flott bilde av mariaflyfly, liker helt klart v2 best, flotte farger, fin plassering, men, jeg savner litt mer skarphet. Ja det er skarpt, men jeg vil ha det littegrann skarpere.

Ole Walter
Magnar B.
Likar fargekontrastane og det enkle motivet! Syns komposisjonen også funkar bra, litt meir skarphet på skjoldet hadde vore fint, men er ikkje påkrevd. Interesssant å læra om banding…
Stig B.
Fin komposisjon, enkel og ren. Fine fargesammensetninger, selv om jeg kunne ønsket meg bittelitt mer lys på selve marihøna.

Mvh Stig
Odd Tore S.
Skal man til topps, så må man klatre. Det er nokså universelt, og da er metoden gjerne underordnet.
For marihøna di er det tydeligvis mest stabilt å henge, og etter hvert har den fått både skarphet og farge så vi kan studere teknikken.
v3 synes jeg at ble bra, utgangspunktet med hensyn til komp og innhold var i orden i v1, men teknikken ydet ikke motivet full rettferdighet. Nå synes jeg som sagt at det ble riktig bra, og i tillegg en god innføring i klatreteknikk.
Når det gjelder banding har jeg opplevd dette som helt håpløst med filmscanner, jevnt graderte lysoverganger i himmel (solnedgang), og filmkorn. Uansett endte det opp som en monkrom regnbue ett eller annet sted på himmelen. Nå skal jeg fordøye tipsene du har fått, og starte med et nytt scan når føreforholdene tilsier det.
Odd Tore
Cristina B.
Her var det meget nyttig informasjon som kommer godt med for meg også.
Bildet ditt, spesielt versjon 3 er nydelig Ann. Igjen så ser jeg hvor viktig det er å tenke bakgrunn, komposisjon og enkelhet for å få skikkelig bra bilder. Det er ikke lett i praksis, men slike bilder er veldig inspirende og øker lysten til å komme videre i fotografering.
Når det gjelder versjon 1, så likte jeg også at det er ulike toner mellom det gule og grønne. Virker mindre flatt, men versjon 2 har sånn knall farge og marihøna er skarpere, så jeg har i grunnen problem med å velge.
mvh Cristina
John Ø.
Viktig å ha mål i livet, noe å streve mot. Det er når man oppnår målet at man har et lite problem.. hva nå?
Jan Frode A.
Versjon #3 ble virkelig flott.

Savner kanskje noe av det gule innslaget fra #1, men bildet står også godt uten.

Jeg syntes detaljer og farger på marihøna kommer best fram i #3, så det var vel kanskje verdt den lunchpausen.

Fin komposisjon med strået som gror inn fra nedre venstrehjørne, en lett bue og med marihøna nesten til topps.

Flott!

mvh -jfa-
Gro K.
PC EN MIN LYSTRER IKKE IDAG,treg og vil ikke vise meg versjon 2. Morsomt bilde,enkelt, javel,men budskapet er klart; kom deg til topps,men hvor går ferden videre?Bakgrunnen på versjon 1 er klart den beste,med det lille innslaget av gult. MVH. GRO.
Avsluttet .
Bra og støtter meg til kommentarene til Gro K.

-k
Torbjørn K.
Veldig bra komposisjon dette! Rema-reklamen sier ''det enkle er ofte det beste,'' og det passer godt til dette bildet synes jeg.

Jeg går også for v3, men som JFA savner også jeg litt gult fra v1.

Bra gjennomført dette!

Torbjørn

Torbjørn K.
Veldig bra komposisjon dette! Rema-reklamen sier ''det enkle er ofte det beste,'' og det passer godt til dette bildet synes jeg.

Jeg går også for v3, men som JFA savner også jeg litt gult fra v1.

Bra gjennomført dette!

Torbjørn

Gunnar S.
herlig fanget dette. v3 best.
Ann F.
Takk for kommentarer, jeg synes personlig V3 ble tøfft, med de knalle motsetningene mellom det rent blågrønne og det røde, men jeg ser også at bakgrunnen virker flatere i V3 enn i V1 med dens fargeoverganger mellom gult og grønt.
Så det blir kanskje en V3 med innslag av V1, redigert fra RAW i 16 bits dybde som blir det endelige ''svaret''.

Trivelig at flere enn meg har sans for få linjer, farger og enkelthet.
Og så lærte jeg altså, at har du et jpgopptak og intet annet, er ikke duse vakre fargeoverganger det enkleste å hanskes med.

Mvh Ann
Vegard L.
Enkelt og greitt. Fint bilde med fine farger. Versjon 3 er best. Lærerike kommentar.
Mvh Vegard
Inger Hilde F.
Støtter opp om v3 her. Syns dette ble tøft! Fine farger og fin plassering.

mvh Inger Hilde
Kim A.
Hei Ann

Enkelt og flott bilde. Grafisk pent og god komposisjon. Jeg deler din sans for det rendyrkedeÜ Må vel kanskje si meg enig med Gro K. angående bakgrunnen. Overgangene til gult gir vel litt mer liv til bildet, men marihøna kler den grønne fargen også. Marihøna ble i alle fall mye bedre på v3. Kontrastene mellom den røde marihøna og den grønne bakgrunnen kom bedre frem selv om jeg godt kunne tenkt meg mer lys på marihøna for å få frem kontrastene enda bedre. Oppned insekter er ikke enkle å hanskes med da det fort blir for lite lys på dekkvingene samtidig med at bakgrunnen blir fort lys. Blir litt kunstig lys hvis en skal lette opp med en refleksskjerm fra undersiden.

Mvh Kim
Ann F.
Takk også til dere sist ankomne.
Selv synes jeg V3 ble best nettopp pga smellen i bakgrunnen og kontrasten, selv om V3 ble mer ensartet og sånn sett kanskje mer naturlig i V1.
Kim: oppnedinsekter får heller være litt for mørke på det som er oversiden, men som nå er ned, det er ofte ikke tid til å styre med refleksskjerm heller, og dessuten mangler jeg ett sett hender :-).

Mvh Ann
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu